Legionella vizsgálat

Minden Legionella-fertőzési kockázatot jelentő létesítményben 49/2015. (XI. 6.) EMMI rendelet alapján el kell végezni a kockázatbecslést és kockázatkezelést. A 20 °C és 50 °C közötti hőmérséklet-tartományban tárolt vízben és az azzal érintkező légtérben kötelező megvizsgálni a baktérium előfordulását. A rendelet szerint kiemelten kell ellenőrizni azokat a helyeket, ahol vízpermet képződik pl. használati melegvíz rendszerek, zuhanyzók hűtőtornyok, medencék stb.

A Legionella rendszeres vizsgálata mindazoknál vállalkozásoknál, szolgáltatóknál kötelező, akik a fentiek szerinti melegvizes rendszereket működtetnek, mivel a baktériumok könnyen elszaporodnak a vízcsapok, zuhanyzók, locsolók, központi légkondicionáló rendszerek pangó vizes részeiben. Kiemelten fontos a vizsgálat elvégzése üzemi öltözők, mosdók, szállodák, panziók, fitness és wellness szolgáltatásokat nyújtók esetén.

Új létesítmények esetében a használatbavételi engedély kiállításától számított 2 hónapon belül el kell elkészíteni a kockázatbecslést, a továbbiakban pedig évente felül kell vizsgálni. Ahol vízhálózatot érintő jelentősebb változást eszközöltek 30 napon belül új kockázatbecslést kell készíteni.

1976-ban szembesültek először a Legionella baktériummal, amikor egy philadelphiai hotelben veterán Légiósok találkoztak. A légkondicionáló rendszerben elszaporodott kórokozók miatt az összejövetel másnapján közel kétszázan megbetegedtek, közülük pedig 29-en bakteriális tüdőgyulladásban meg is haltak. Erről az eseményről kapta a nevét a veszélyes mikroorganizmus, ami azóta is számos alkalommal okoz megbetegedéseket.

A Legionella baktériumok ellen a megelőzés és a rendszeres laboratóriumi vizsgálat a legeredményesebb fegyver. A legionella vizsgálat, a mintavételen túl a laboratóriumi mérések, elemzések végzéséből, az eredmények értékeléséből, és a megelőzésre vonatkozó szakmai tanácsadásból áll. A mikrobiológiai vizsgálatok időigénye és a jegyzőkönyv elkészítésének határideje baktérium függő, a legtöbb esetben egy hetet, a Legionella esetében másfél hetet vesz igénybe.